Tailando moliūgo karis yra puikus pavyzdys, kaip tailandietiški kariai skaniai sumaišo kreminį kokosų pieną, aromatinius prieskonius ir šviežias daržoves į harmoningą komforto dubenį. Šis „Gaeng Fak Thong“ (แกงฟักทอง) receptas, kaip jis žinomas Tailande, užima ypatingą vietą mano širdyje.

Štai įdomus kalbinis smulkmena: „Fak Thong“ (ฟักทอง), tailandietiškas žodis moliūgui, gali pakelti keletą antakių tarp angliškai kalbančiųjų, nes „fak“ skamba šiek tiek kaip „f*ck“. Lankydamasi Tailande, aš tikrai šiek tiek peržengiau tarimą, daug ką pasilinksminti mano uošvėje. Mes šmaikštavome tai, eidami per ten esančius turgus, tarsi atsikratytume sakydami ką nors blogo. Nepaisant iš pažiūros spalvingo tarimo, Fakas tiesiog reiškia „auksinis moliūgas“. Tai gana tinkama šiai daržovei, kuri suteikia šilumos ir saldumo mūsų kariui.










Jei esate pasirengęs pradėti, tiesiog paspauskite mygtuką „Peršokti į receptą“. Arba slinkite per žemiau, kad galėtumėte atlikti žingsnis po žingsnio nuotraukas ir papildomų patarimų, kaip virti šį tailandietišką patiekalą.
Tailande kariai (arba „Gaeng“) yra esminiai virtuvei, kiekvienas regionas gali pasigirti savo išskirtiniais variacijomis. Nors „Green Curry“ gali būti garsiausias tarptautiniu mastu, „Red Curry“, kurį mes naudojame šiame recepte, siūlo puikų šilumos ir saldumo pusiausvyrą, ypač papildantį natūralų moliūgo saldumą. Derinys sukuria tiek patogų, tiek jaudinantį patiekalą – puikiai tinka tiems pereinamojo laikotarpio sezonams, kai norite, kad kažkas šildytų, bet ne per sunkų.


Ingredientai, kurių jums reikės šiam Tailando moliūgų kario receptui
- Kokosų aliejus
- geltonas svogūnas
- Raudonasis paprikos
- česnakai
- Raudonoji kario pasta (jei norite, vegetariški)
- pilno riebumo kokosų pienas
- Žuvies padažas (praleistas vegetarams)
- cukrus
- moliūgai ar moliūgai
- Šviežiai tarkuotas imbieras
- Plonai supjaustytų žalių lapų
Pasirenkami garnyrai
- Smulkinti žemės riešutai
- Šviežia kalendra
- Kalkių pleištai
- čili traškumas
Kaip pasigaminti tailandietiško moliūgo kario
Įkaitinkite kokosų aliejų dideliame puode ant vidutinės ugnies. Įpilkite svogūnų ir paprikų, pakepinkite, kol jie pradės minkštinti, maždaug 2–3 minutes.






Įpilkite česnako, maišydami 30 sekundžių iki kvapo. Įmaišykite raudoną kario pastą ir leiskite žydėti maždaug 1 minutę. Supilkite kokosų pieną, maišydami, kad maišytumėte su kario pasta. Pagardinkite su žuvies padažu ir cukrumi, gerai maišydami.






Įpilkite moliūgų kubelių ir švelniai užvirkite mišinį. Uždenkite, sumažinkite ugnį ir leiskite troškinti 15-20 minučių arba tol, kol moliūgas suminkštės.


Įmaišykite tarkuotą imbierą ir žalumynus ir susigrąžinkite puodą. Leiskite virti dar 5 minutes, kol žalumynai bus sušvelninti.




Paragaukite ir prireikus sureguliuokite prieskonius. Patiekite karštą, papuoštas Sriracha, Smulkintais žemės riešutais, kalendra ir kalkių pleištais, jei norite.


Kaip pritaikyti šį tailandietiško moliūgo kario receptą, kad jis taptų savo
- Subalansuoti šilumą: Norėdami gauti daugiau prieskonių, įpilkite papildomos raudonos kario pastos arba žiupsnelio čili dribsnių. Dėl švelnesnio kario sumažinkite kario pastą.
- Umami gylis: Žuvų padažas prideda gilų umamio skonį. Vegetariškai alternatyviai, pakeiskite 1 šaukštu sojos padažo ar kokosų aminos.
- Kalkių žievė šviežumui: Prieš pat patiekdami, įpilkite šiek tiek šviežio kalkių žievelės, kad gautumėte ryškų, citrusinį užrašą, kuris gerai poruojasi su moliūgu ir kario skoniais.
- Skiedimas: Karis atrodys gana storas, kai pridėsite moliūgų kubelius, tačiau jis bus supjaustytas, kai daržovės virkite ir išlaisvins skystį į padažą. Jei norite plonesnio kario padažo, įpilkite kelis šaukštus vandens, kad jį iškirptumėte.


Patarimai ir gudrybės
Pasirinkdami savo moliūgą
Nors šiame recepte yra „Kuri Squash“, kuris turi nuostabiai saldų ir riešutų skonį, nesijaučia ribotas šio pasirinkimo. Tailando virėjai tradiciškai naudoja įvairius moliūgus ir moliūgus. Svarbiausia yra pasirinkti įvairius veislelius, kurie yra pakankamai tankūs, kad būtų galima laikyti savo formą kepant, tačiau jis taps švelnus ir kreminis. „Butternut“ moliūgai, „Kabocha“ ar net saldžiosios bulvės gali gražiai veikti pagal šį receptą. Vienas iš „Kuri“ skvošo pranašumų yra tai, kad jo nereikia nulupti prieš viriant, taigi, jei pasirinksite alternatyvų moliūgą, tokį kaip „Butternut“ ar „Kabocha“, turėsite juos nulupti.
Kario pastos rodyklės
Šį patiekalą gali pagaminti arba sugadinti jūsų naudojamos kario pastos kiekį. Pradėkite nuo vieno šaukšto, jei nesate tikri dėl šilumos lygio – visada galite pridėti daugiau vėliau. Atminkite, kad skirtingų prekės ženklų intensyvumas labai skiriasi. Gera tailandietiška kario pasta turėtų būti aromatinė net prieš virimą – turėtumėte sugebėti užuosti citrinžolių, Galangalo ir Kaffiro kalkių lapus.
Kokosų pienas yra svarbus
Prieš atidarant jį, nesuraskite kokosų pieno skardinės! Kremas, kuris kyla į viršų, puikiai tinka pradėti savo karis – jis tradiciškai naudojamas „nulaužti“ aliejų iš kario pastos, išleidžiant visus tuos gražius skonius. Pridėję kremą, galite pridėti likusį skystį.
Balansavimo veiksmas
Tailando gaminimas yra susijęs su keturių pagrindinių skonių balansavimu: sūrus (žuvies padažas), saldus (cukrus ir moliūgai), rūgštus (kalkės) ir aštrus (kario pasta). Nebijokite pritaikyti šių elementų pagal savo skonį. Pateikti matavimai yra atskaitos taškas – jūsų tobulas balansas gali būti skirtingas.


Tailando moliūgo kario patiekalų pasiūlymai
Patiekite šį karį su jazminų ryžiais, kad sugertumėte visą tą puošnų padažą. Norėdami gauti pilną Tailando įkvėptą patiekalą, suporuokite jį su paprastomis agurkų salotomis, pasipuošusiomis ryžių actu ir žiupsneliu cukraus. Vėsus agurko traškumas suteikia puikų kontrastą šiltam, kreminiam kariui.
Atminkite, kad, kaip ir daugelis karijų, šis skonis dažnai dar geresnis kitą dieną, po to, kai skoniai turėjo laiko susilaikyti. Tiesiog būtinai švelniai pašildykite, kad išsaugotumėte daržovių tekstūrą.
Mėgaukitės šiuo patogiu Tailando įkvėpto gerumo dubeniu ir nepamirškite eksperimentuoti su garnyrais-jie ne tik papuošti, bet ir pridėti tekstūros ir skonio sluoksnius, kurie kiekvieną šaukštą daro naują atradimą.


Tailando moliūgo karis
Išeiga:
4
Prep laikas:
15 minučių
Virkite laikas:
25 minutės
Papildomas laikas:
40 minučių
Bendras laikas:
1 valanda 20 minučių
Ingredientai
-
1 šaukštas kokosų aliejaus
-
1 mažas geltonas svogūnas, susmulkintas
-
1 raudonasis paprikas, susmulkinti
-
2 gvazdikėliai česnakai, susmulkinti
-
1–2 šaukštai raudonos kario pastos (jei norite), jei norite)
-
1 (14 uncijų) gali pilno riebumo kokosų pienas
-
1 šaukštas žuvies padažo (praleiskite vegetarams)
-
1 arbatinis šaukštelis cukraus (prisitaikykite prie skonio)
-
2 puodeliai moliūgų ar moliūgų*, supjaustykite į 1 colio kubelius
-
2 šaukšteliai šviežiai tarkuoto imbiero
-
2 puodeliai plonai supjaustytų žalių lapų
-
Pasirenkami garnyrai: susmulkinti žemės riešutai, šviežia kalendra, kalkių pleištai, čili traškumas
Instrukcijos
- Įkaitinkite kokosų aliejų dideliame puode ant vidutinės ugnies. Įpilkite svogūnų ir paprikų, pakepinkite, kol jie pradės minkštinti, maždaug 2–3 minutes.
- Įpilkite česnako, maišydami 30 sekundžių iki kvapo. Įmaišykite raudoną kario pastą ir leiskite žydėti maždaug 1 minutę.
- Supilkite kokosų pieną, maišydami, kad maišytumėte su kario pasta. Pagardinkite su žuvies padažu ir cukrumi, gerai maišydami.
- Įpilkite moliūgų kubelių ir švelniai užvirkite mišinį. Uždenkite, sumažinkite ugnį ir leiskite troškinti 15-20 minučių arba tol, kol moliūgas suminkštės.
- Įmaišykite tarkuotą imbierą ir žalumynus ir susigrąžinkite puodą. Leiskite virti dar 5 minutes, kol žalumynai bus sušvelninti. Paragaukite ir prireikus sureguliuokite prieskonius.
- Patiekite karštą, papuoštas Sriracha, Smulkintais žemės riešutais, kalendra ir kalkių pleištais, jei norite.
Pastabos
Ingredientų pakaitalai
- Moliūgų alternatyva: Šiame recepte naudojami raudoni „Kuri“ moliūgai, kurie turi švelnų, riešutų saldumą ir kreminę tekstūrą, todėl jis puikiai tinka kariui. Šio tipo moliūgų nereikia nulupti prieš viriant, suteikiant pranašumą prieš standartinius moliūgus, kuriuos gali būti gana sunku nulupti. „Butternut“ arba „Kabocha“ moliūgai yra geri pakaitalai, jei „Red Kuri“ nėra, tačiau jums reikės juos nulupti.
- Lapiniai žalumynai: Nesivaržykite pakeiskite „Collard“ žalumynus Šveicarijos manais, kopūstais ar špinatais. Jei naudojate špinatus, prieš patiekdami, įmaišykite jį tiesiai, nes jis labai greitai derės.
- Pasirenkami garnyrai: Smulkinti žemės riešutai, švieži kalendra, kalkių pleištai, čili traškumas.
Sandėliavimas, užšalimas ir pašildymas
- Šaldytuvas: Likusius likusius vandenyje esančiame inde šaldytuve iki 3 dienų, leisdami skoniams toliau vystytis.
- Užšaldymas: Porą į saugius šaldiklio talpyklas ar maišus, palikdami vietos plėtrai. Užšaldykite iki 2 mėnesių.
- Pakartotinai pašildykite: Norėdami gauti geriausią tekstūrą, pakartotinai pašildykite kario puodą ant silpnos ugnies, retkarčiais maišydami. Jei jis sutirština, įpilkite kokosų pieno ar sultinio purslų. Kaip alternatyva, mikrobangų krosnelė 1 minutės žingsniais, maišant tarp jų.