Kažkodėl tai nėra klausimai, kuriuos daugelis iš mūsų užduoda sau, kai kalbama apie vyną, bet tai turi keistis. Vyno gamyboje žmonių išnaudojimo galimybių yra tiek pat, kiek, tarkime, bananų ir kavos – produktų, kuriuos dabar esame įpratę matyti su Fairtrade etikete, gamyboje.

Nuimant vieną derlių per metus, o vynuoges reikia nuskinti optimaliu momentu, daugelyje vyninių dirba sezoniniai darbuotojai (atkeliauja apie 120 tūkst. Šampanas kiekvieną derlių), o neteisingi būdai, kuriais kartais elgiamasi su jais – ar dėl prasto atlyginimo, ilgų valandų ar prastų sanitarinių sąlygų dirbti, miegoti ir valgyti – retai buvo tiriami.

2021 m. „Oxfam“ ataskaitoje apie Italijos vyno tiekimo grandinę nustatyta, kad 80 proc. Apulijos darbuotojų negalėjo patenkinti savo pagrindinių poreikių dėl mažo atlyginimo. Taip pat buvo nustatyta, kad neteisėtas to, kas Italijoje žinoma kaip caporalato, kai trečiosios šalies rangovas verčia pažeidžiamus migrantus dirbti už labai mažą atlyginimą, naudojimas buvo plačiai paplitęs.

Taigi, kaip galime žinoti, kai vynas atsidūrė lentynoje, kad su kiekvienu jo gamyboje dalyvaujančiu asmeniu buvo elgiamasi teisingai ir ar nebuvo pažeistos jų žmogaus teisės? Šiuo metu tai nėra lengva. Kai kurie sertifikatai, pvz., „Equalitas“ ir „B Corp“, apima socialinį teisingumą, tačiau daugelis jų neapima.

Sauternes Château Doisy Daëne ir daugelis kitų dvarų suvienijo jėgas, kad sukurtų savo darbo subrangovą, o tai reiškia, kad jie gali labiau kontroliuoti savo sezoninės darbo jėgos darbo sąlygas.

Galiausiai vynas turėtų teikti malonumą, būti linksmas ir džiaugsmingas, tačiau, kaip man pasakė JK mažmenininko The Wine Society generalinis direktorius, „vynas negali būti džiaugsmingas, kai žinai, kad kažkas gali kentėti“. Kaip vartotojai, kuo dažniau pradėsime kelti klausimus, tuo daugiau mažmenininkų, importuotojų ir gamintojų turės pradėti teikti atsakymus.


…fungicidai?

Vynmedžiai yra ypač jautrūs grybelinėms ligoms, dėl kurių vynuogės, lapai ar kamienas pūva. Labiausiai paplitusios yra miltligė, pūkuotasis ir pilkasis puvinys. Siekiant kovoti su šiomis ligomis, vynmedžius galima purkšti chemikalais, vadinamais fungicidais, turinčiais vario ir sieros, kurie leidžiami pagal ekologinį sertifikatą. Bėda ta, kad jie ne tik gali pakenkti vynuogynų darbuotojų sveikatai, jie taip pat patenka į dirvą ir naikina geruosius grybus, kurie sudaro gyvybiškai svarbius požeminius tinklus.

Kreditas: „iStock“ / „Getty Images Plus“.


Gurkšnokite, kad pasikeistumėte

Benjamino tiltas, Brutas, Naujoji Škotija, Kanada, NV

Rezultatas: 90

£25 Tiekimo lentelė

Savo rugpjūčio mėn. tvarumo tema paminėjau „B Corp“ sertifikuotą Benjamino tiltą, nes jo dėmesys žmonėms yra tikras ir prasmingas. Išbandykite skoningai tradiciniu būdu putojantį, pagamintą iš Chardonnay ir hibridinio L’Acadie – jis citrusinis, dūminis ir sudėtingas, o už tokią kainą tikrai per daug. Gerti 2024–2027 m Alkoholis 12 %

Benjamino tilto vynas


Susiję straipsniai

Etiškas girtuoklis

Tvarumas: koks žalias yra jūsų vynas?

Didžioji Britanija: tvarumo iniciatyvos augančioje vyno pramonėje



Source link

Draugai: - Marketingo paslaugos - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Karščiausios naujienos - Ultragarsinis tyrimas - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai -  Padelio treniruotės - Pranešimai spaudai -