Giovanni Manetti nemanė, kad jis pateks į 2024 m. Niujorko vyno patirtį. Auginimo sezonas Toskanoje šiemet buvo ilgas, o legendinės Manetti Fontodi vyninės vynuogės dar spalio viduryje ant vynmedžio kabėjo. Taigi jis išsiuntė savo sūnui keletą jų superinio „Toscan Flaccianello 2008“ dėklų, kad jie būtų išpilstyti į Didžiąją degustaciją Niujorke.
Bet tada atėjo atokvėpis. Dieną prieš renginį Manetti baigė skinti paskutines vynuoges ir sukrovė jas į rezervuarus. Didžiosios degustacijos rytą jis išskrido iš Romos į Niujorką. „Mano pirmoji patirtis su vynu buvo 1996 m.“, – palengvėjo Manetti. „Aš to nepraleisčiau dėl pasaulio“.
Beveik 2000 žmonių 43-iosios vyno patirties atidarymo vakaras buvo įvykis, kurio negalima praleisti. Spalio 17 d. buvo pirmasis iš dviejų Didžiųjų degustacijų, kurios prasidėjo tris dienas vyno, maisto, seminarų ir linksmybių New York Marriott Marquis Taims aikštėje. Šių metų renginys žadėjo progą švęsti neaiškiu metu, apkabinti senus draugus ir susirasti naujų, pakeliant taurę (ar daug taurių), kad vynas mus visus suburtų.
„Tai vienas iš tų unikalių renginių, kur jūs gaunate galimybę paragauti tikrai nuostabiausių vynų pasaulyje“, – sakė Danas Abramsas, „Ev&Em Vineyards“ Long Ailende savininkas ir „ABC News“ vyriausiasis teisinis korespondentas. „Nemanau, kad vyksta toks vyno renginys kaip šis.
Galutinis vyno tyrinėjimas ir mokymas
Dviejuose viešbučio aukštuose svečiai galėjo susipažinti su daugiau nei 260 vyno daryklų pasiūlymais, kurių kiekviena pilstė po vyną, kurį įvertino 90 balų ar daugiau. Vyno žiūrovas redaktorius. Vyno daryklos savininkai ir vyndariai buvo po ranka, kad dalyviai galėtų susitikti su žmonėmis, esančiais už vynų.
„Man patinka „New York Wine Experience“ – čia rasite nuostabių skirtingų vynų ir žmonių, kurie yra tikri vyno mėgėjai“, – sakė Joshas Scottas, Naujosios Zelandijos vyninės Allan Scott bendrasavininkas. „Ir nors Naujoji Zelandija jauna, žmonės nori atvykti paragauti vyno ir susitikti su gamintojais. Tai tikrai geros kokybės minia“.
Degustuoti 260 vynų per vieną naktį neįmanoma, todėl svečiams reikėjo strategijos. Jie galėtų įveikti sąrašą nuo A iki Z, nuo raudonojo portugalų Adriano Ramos-Pinto Douro vyno iki argentinietiško Zuccardi Valle de Uco Malbec. Arba jie gali sudaryti degustacijos meniu, pradedant nuo burbuliukų, pavyzdžiui, Ca’ del Bosco Dosage Zéro Franciacorta Annamaria Clementi Riserva 2014 arba šampano, pavyzdžiui, Bollinger La Grande Année 2015, bandant baltuosius, pavyzdžiui, Aubert Chardonnay Sonoma Coast Powder House 2021, pereinant prie raudonos spalvos. Bodegas Vega Sicilia Ribera del Duero Unico 2014 arba Castellare di Castellina Toscana I Sodi San Niccolò 2019 ir baigiant desertiniu vynu, tokiu kaip Château Suduiraut Sauternes 2013.
Arba jie galėtų pasirinkti iš geriausių hitų: daugiausiai balų surinkę nakties vynai buvo Argiano Brunello di Montalcino Vigna del Suolo 2019 (98 taškai), Château Cheval Blanc St.-Emilion 2015 (98), Harlan Estate Napa Valley 2018 ( 99) ir Château Haut-Brion Pessac-Léognan 2010 (99).
„Manau, kad vynas yra vienas iš tų produktų, kurie leidžia keliauti ir tyrinėti pasaulį bei atrasti kultūras, be to, tai puikus būdas bendrauti, atrasti šalį, atrasti maistą, vynus, pažinti kultūrą“, – sakė jis. Adrian Bridge, Portugalijos Fladgate Partnership generalinis direktorius.
Degustacija dėl priežasties
Vyno patirtis nebūtų įmanoma be neįtikėtino vyndarių dosnumo, kurie dovanoja visus savaitgalio aistrą keliančius vynus. Visos grynosios pajamos iš renginio atitenka „Wine Spectator Scholarship Foundation“, kuris surinko daugiau nei 40 mln. USD stipendijoms ir subsidijoms svetingumo ir vyno pramonei.
Fondo gavėjai buvo Napa Valley koledžo, Kalifornijos universiteto Daviso vynuogininkystės ir enologijos mokyklos, Roots fondo, Sonomos valstijos universiteto Vyno verslo instituto, Kornelio universiteto Viešbučių administravimo mokyklos, Floridos tarptautinio universiteto Chaplino svetingumo ir turizmo vadybos mokyklos studentai. ir Amerikos kulinarijos institutas, be kita ko.
Iki vakaro pabaigos buvo ragauti seni vynai ir užsimezgė naujos draugystės. Ir, laimei, po 24 valandų buvo suplanuota dar viena Didžiojo degustacijos naktis. „Man patinka tai, kaip vynas sujungia žmones ir kaip aš galiu sutikti daug puikių asmenybių šiame renginyje, o tada jie susipažįsta su mano šeimos vynais“, – sakė Shannon Staglin, „Staglin Family Vineyard“ bendrasavininkė. „Manau, kad vynas sujungia žmoniją ir suartina žmones, o šiandien mums to reikia labiau nei bet kada anksčiau.
– Su Collino Dreizeno ir Julios Larson pranešimu