Sprendimas buvo priimtas per naujausią „Collio“ konsorciumo asamblėją, vykusią gruodį prieš pat atostogų sezoną.

Nors tai ne pirmas tokio žingsnio atvejis – pavyzdžiui, Ispanijos Terra Alta DO Katalonijoje, panašią rezoliuciją priėmė prieš trejus metus – Collio sprendimas, be abejo, turi daug didesnę pasaulinę reikšmę. Dėl tokių novatoriškų gamintojų kaip Gravner ir Radikon Collio yra plačiai pripažinta kaip šiuolaikinės oranžinio vyno revoliucijos gimtinė.

Pasak konsorciumo direktorės Lavinia Zamaro, diskusijos apie vynų, pagamintų iš baltųjų vynuogių, kurių sultys fermentuojamos susilietus su odelėmis, integravimą į Collio’s drausminė jau keletą kadencijų vyko taryboje. Tačiau iki galo projekto nebuvo įmanoma išplėtoti dėl kitų prioritetų.

„Galutinis postūmis įvyko 2022 m.“, – paaiškino ji. „Pirmiausia, ačiū naujai išrinktai direktorių valdybai, kuri tapo kertiniu jos programos akmeniu išspręsti šią problemą ir padaryti išvadą. Antra, dėl spaudimo iš mūsų sertifikavimo įstaigos „Valoritalia“, kuri ragino pateikti aiškesnes mūsų maceruotų vynų apibrėžtis, kad būtų lengviau įtraukti juos į mūsų gamybos gaires.

Ją paskyrus, dabartinė direktorių valdyba paskatino sukurti techninį komitetą, kurį sudarytų konsorciumui priklausančios ir ne narės, gaminančios vynus su oda, kad surinktų indėlį, atsiliepimus ir įžvalgas apie praktiką. Po dvejų metų darbo komiteto pastangos baigėsi galutiniu balsavimu pernai gruodį, po kurio buvo patvirtintas šios kategorijos integravimas į gamybos specifikacijas.

Techninės naujosios kategorijos detalės vis dar baigiamos, tačiau dėl kai kurių pagrindinių aspektų jau susitarta. Didžiausias lygis lakus rūgštingumasPavyzdžiui, bus toks pat kaip ir raudoniesiems vynams, nustatytas 20 miliekvivalentų litre. Tuo tarpu minimalus Collio apelsinų vynų maceravimo laikas bus septynios dienos.

Vienas iš novatoriškiausių naujos nominalo kategorijos aspektų yra tikslus vynų kodifikavimas pagal spalvą naudojant Pantone skalę. Šis metodas leis Valoritalia, už vynų sertifikavimą atsakingai institucijai, įvertinti juos skaidriai ir neaiškiai.

„Tai visiškai nauja vyno kategorija ne tik Collio, bet ir daugeliui nominalų. Pantone skalės naudojimas leis visiškai nešališkai įvertinti vynus“, – aiškino Zamaro.

Labai svarbu entuziastams, kad tiksli Pantone vyno tonacija taip pat bus nurodyta etiketėje – panašiai kaip šiuo metu saldumo lygis rodomas vynuose nuo Elzasas. Tai padės geriantiems žmonėms suprasti, ko tikėtis iš butelio, kurio jie nepažįsta, ir jie galės priimti labiau pagrįstus sprendimus renkantis vyną.

Kalbant apie tikslią etiketės formuluotę, greičiausiai taip ir bus Ateikite į Macerated Grapesreiškiantis „vynas iš maceruotų vynuogių“, arba kitaip Vynas, gautas maceruojantreiškiantį „vyną, gautą maceracijos būdu“, tuo tarpu neplanuojama naudoti labiau tarptautiniu mastu pripažinto termino „apelsinas“.

Pasiūlymas buvo patvirtintas tvirta 72 % balsų dauguma, tačiau jis sulaukė tam tikrų prieštaravimų. „Pagrindinis susirūpinimas, su kuriuo susidūrėme, yra tai, kad pastaraisiais dešimtmečiais „Collio“ daugiausia dėmesio skyrė labai „grynam“ baltojo vyno gamybos stiliui – jei leisite šį terminą – pasižymintį šviežiais, gero druskingumo vynais“, – sakė Zamaro.

„Kai kurie gamintojai nerimauja, kad tokios labai skirtingos vyno kategorijos įvedimas gali sukelti painiavą tarp geriančiųjų.

Nepaisant kritikos, dauguma galiausiai pritarė pasiūlymui dėl pagrindinio Collio vaidmens šiuolaikiniame iš naujo atrandant liestis su oda vynus ir augant jų populiarumui visame pasaulyje.

„Kadangi šie vynai dar neįtraukti į mūsų gaires, iš tikrųjų neturime gamybos ar pardavimo duomenų, tačiau jų patrauklumas neabejotinai didelis: mūsų maceruotiems vynams ir apskritai apelsinų vynams yra didelis tarptautinis susidomėjimas“, – sakė Zamaro.

„Žinome, kad „Collio“ yra (šiuolaikinė) kontakto su oda praktikos gimtinė, ir čia atvykę lankytojai dažnai apie tai teiraujasi. Dėl šios priežasties atrodė tikslinga tinkamai pripažinti tai, kas yra tokia neatsiejama mūsų regiono istorijos dalis.

Konsorciumui patvirtinus pasiūlymą, prieš jį oficialiai įgyvendinant, reikia atlikti tolesnius biurokratinius veiksmus, įskaitant Italijos ministerijos ir Europos Komisijos pritarimą. Konsorciumas tikisi, kad šis procesas užtruks apie metus, o tai reiškia, kad „Collio“ bus pirmasis Vini da Uve Macerated vyno entuziastai galėtų būti prieinami jau nuo kito derliaus.


Susiję straipsniai

Friuli’s su oda besiliečiantys baltymai ir šeši viršutiniai buteliai, kuriuos reikia ieškoti

Anglijos ir Velso apelsinų vyno iškilimas

Puikūs apelsinų vynai rudeniui: 12 paragauti



Source link

Draugai: - Marketingo paslaugos - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Karščiausios naujienos - Ultragarsinis tyrimas - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai -  Padelio treniruotės - Pranešimai spaudai -