Analogija nėra tiksli (jie būna retai), bet Toskanos pasiūlymas kažkada buvo… na, labiau monotoniškas nei monolitiškas. Aš prisimenu šiaudinius Chianti fiaschi (kolbas) iš ankstyvųjų septintojo dešimtmečio gėrimo laikų ir lengvą, niūrų vyną, kurį jie turėjo: neįkvėptus, dažnai neatsargius Sangiovese mišinius su kitomis vietinėmis rūšimis, raudona ir balta. Žinoma, buvo ir aristokratiškas Montalcino, paremtas grynu Sangiovese ir aukštos kokybės Brunello klonu, bet (kaip ir šiandieninis Bordo elitas) tai buvo mažytė galva, sėdinti ant didžiulio ir neformalaus Toskanos kūno.

Naujų veislių atsiradimas (ironiška, nuo Bordo) ir garsūs „SuperTuscan“ vynai, kuriuos jie pagimdė, pakeitė viską kartu su atradimu, kad anksčiau išjuoktas, uodų užkrėstas Maremmos pakrantės regionas iš tikrųjų tvyrojo šiems gyventojams: Sassicaia ir Bolgheri. Ginčai tęsiasi dėl išminties įtraukti šias veisles į „Chianti Classico“ DOCG taisykles, tačiau laikykimės didesnio vaizdo: jų atvykimas čia buvo kūrybingas. Kabernetas ir Merlot (net ir šiandien tik 6 % ir 8 % sodinimų Toskanoje) nuo 1970 m. sužadino vaizduotę ir jaudulį kuriant Toskanos vyną; Sangiovese vynai iš tiesų labai patobulinti tiek mišiniuose, tiek pagal pavyzdį. Visa tai buvo verta milijardų eurų Toskanos vyno gamintojams ir suteikė didžiulį gėrimo malonumą vyno mėgėjams visame pasaulyje.

Apie visa tai galvojau, kai birželio pabaigoje grįžęs iš Italijos į Prancūziją užsukau į Moretti Cuseri šeimos Tenuta Sette Ponti dvarą Valdarno mieste. Dvaro pavadinimo „septyni tiltai“ yra istoriškai rasti per Arno upę, palei Valdarno slėnį tarp Florencijos ir Areco. Esame žemesnėje žemėje, nei toliau į vakarus esančios Chianti Classico aukštumos, kurių susivėlusi kalvos primena garbanotų spynų masę ant romėnų imperatorių ir karių statulų.

Šeima taip pat turi dvarą giliai pietų Toskanos Maremoje – Poggio al Lupo, į pietryčius nuo Grosseto; taip pat kitas Bolgheri zonoje – Orma, tarp Castagneto Carducci ir pačios Bolgheri. (Jie taip pat turi dvi valdas Sicilijoje.) Šios trys valdos sudaro reikšmingą buvusio Toskanos teritorinio drobę; tai, kas pasodinama ir išauginama kiekvienoje vietoje, suteikia didelį kūrybiškumo potencialą. Rezultatas yra apie 16 skirtingų vynų.

Per pastaruosius metus du kartus paragavęs didžiąją dalį asortimento, neabejoju, kad geriausiai šiose Toskanos vietose veikia… Cabernet ir Merlot. Šeima labai didžiuojasi savo senų vynmedžių, gryno Sangiovese Vigna dell’Impero, brandintu didelėje medienoje, ir „modernistiniu” Crognolo (Sangiovese su 10% Merlot brandinta barikoje). Amedeo Moretti Cuseri Vigna dell’Impero vadina „svarbiu mūsų vynu“ ir sako, kad tai buvo priežastis, dėl kurios jo senelis nupirko Tenuta Sette Ponti. Bet man labiau patiko grynas Merlot Sette ir Bordo mišinys Oreno; Bordo mišinys Orma iš Bolgheri taip pat yra puikus. Du terroirai aiškiai skiriasi: Bolgheri dosnesnis ir mėsingesnis; Valdarno stangresnis, santūresnis, gražesnis.

Ar visa tai turi pamokų pačiam Bordo? Esant 23 000 km2, Toskana apima daugiau nei du kartus didesnį Bordo paviršiaus plotą, o jo topografija įvairesnė, o Bordo mieste yra daug daugiau vynuogynų (2023 m. deklaruota apie 108 000 ha, palyginti su 60 000 ha Toskanoje, pasak ISMEA instituto).

Pokyčių formulė tikrai negali būti ta pati. Tačiau tai buvo laisvas mąstymas, eksperimentavimas ir ateities įsivaizdavimas, kuris gali atgaivinti tradicijas, kurios pakeitė viską Toskanoje. „Bordeaux“ taip pat tikrai gali tai padaryti. Ar negali?

Mano stiklinėje šį mėnesį

Tenuta Sette Ponti Oreno 2022 (į kurį pirmą kartą įeina 10 % Cabernet Franc, iš 2016 m. pasodintų vynmedžių, 45 % Merlot, 40 % Cabernet Sauvignon ir Petit Verdot prieskonių) yra aromatingai santūrus ir niuansuotas: ramūs raudoni ir juodi vaisiai ištirpsta į ganyklinį aromatą. peizažas, kuriame dūmai ir šienas taip pat vaidina tolimą vaidmenį. Skonyje vynas yra prigludęs prie rožių pumpurų, ryškus ir elegantiškas, su dailios tekstūros atspalviu; neskubu gerti.


Susiję straipsniai

Andrew Jeffordas: „Tą akimirką jis paskendo. Taip, Sherry pasaulis pasikeitė“

Andrew Jeffordas: „Tiesiog eik ten. Apsidairykite aplinkui. Stovi peizaže’

Andrew Jeffordas: „Ar tai Kalifornijos Viduržemio jūros vyno laboratorija?



Source link

By admin